Montagehandleiding EPDM aanbrengen

Wat is EPDM dakbedekking?

EPDM (ethylene propylene diene monomer) is een soort rubber dat wordt gebruikt voor diverse toepassingen, zoals dakbedekking, waterdichting, wegmarkeringen en sealen van afdichtingen. EPDM is een van de milieuvriendelijkste producten, wat wereldwijd gebruikt wordt in de markt van het dakdekken.

Wat heb ik nodig om een EPDM dak (waterdicht) te bedekken

- EPDM-dakbedekking (CE gekeurd)

- Contactlijm

- Dakdoorvoer

- Aandrukroller

- Polymeer kit

- Verfroller met Verfbak

Op welke materialen/ondergronden kan ik EPDM het beste gebruiken?

Het materiaal EPDM kan op een divers aantal materialen/ondergronden worden toegepast, zoals hout, geïsoleerde PIR/Pur, beton, metselwerk, aluminium, zink en lood. EPDM kan op elk type dak worden aangebracht, mits de ondergrond in orde is en het dak geschikt is voor het dragen van EPDM.

Hieronder volgt een handleiding voor het werken met EPDM (dakbedekking):

 1. Verzamel de juiste materialen: EPDM-rubber, lijm, verdunner, reinigingsmiddel, primer, afdichtingsmateriaal en eventueel een mes of snijder.
 2. Maak het oppervlak waarop je het EPDM wilt plaatsen vrij van stof, vuil, vocht, scherpe delen, vet en eventuele andere materialen, die voor schade kunnen zorgen aan het EPDM of zorgen voor een niet optimale hechting van de EPDM-lijm
 3. Meet de afmeting van het oppervlak en snijd de EPDM op de juiste grootte, Zorg ervoor dat het EPDM ruim over de openstaande randen van het dak ligt.
 4. Verzamel de juiste materialen: EPDM-rubber, lijm, verdunner, reinigingsmiddel, primer, afdichtingsmateriaal en eventueel een mes of snijder.
 5. Breng vervolgens het lijm aan op de oppervlakte en plaats het EPDM erop, doe dit altijd vanuit het midden en breng de lijm aan op zowel het EPDM als op de ondergrond waar het EPDM op komt te liggen. Zorg dat er geen luchtbellen onder het rubber zitten en druk het EPDM goed aan. Zorg ervoor dat de lijm goed droogt, dit duurt zo’n 7 minuten.
 6. Wanneer het eerste gedeelte verlijmd is, slaat u de andere zijde van het EPDM terug. Hierna kunt u de lange en korte zijden verlijmen richting de opstaande randen. Het is van groot belang dat u eerst het platte dak verlijmt en vervolgens pas de opstaande randen.
 7. Verwerk het EPDM tegen de opstaande rand aan en breng dan het EPDM omhoog, zodat de opstaande rand bekleed wordt. Rol het verder aan met behulp van een aandrukroller.
 8. Creëer een binnenhoek door het EPDM in de hoeken op te vouwen tot een puntzak, en breng vervolgens lijm aan om deze vast te zetten en plat te verlijmen in de hoek om lekken te voorkomen.

Hoe verwerk ik een hemelwaterafvoer op mijn EPDM dak?

 1. Determineer de locatie van de hemelwaterafvoer en markeer deze.
 2. Maak een gat en lijm het EPDM eroverheen.
 3. Snijd een kruis in het EPDM, druk de flappen naar beneden en verwerk de afvoer met kit.
 4. Zaag, indien nodig, de afvoerpijp op de juiste lengte.
 5. Breng vervolgens de dakdoorvoer met polymeerkit aan tussen de flap van de afvoer en de EPDM-dakbedekking, ongeveer 2 cm binnen de rand van de flap en rond de opening, en rol het geheel vervolgens goed aan.
 6. Verwijder overtollige kitresten buiten de rand en maak het geheel netjes af.
Epdm

Geef een reactie

Berichten worden na controle geplaatst

Bekijk ook: